Shopbeleuchtung - Strahler, LED Panel
KIRAKATVILÁGÍTÁS ÉS ÜZLETVILÁGÍTÁS

Eladásösztönző bolti világítás figyelemfelkeltő hatással

Az üzletek világítása igazán vonzóvá teszi az árukat az eladótérben, például pékségekben, élelmiszerboltokban, de divatüzletekben vagy könyvesboltokban is. A fény irányítja a néző tekintetét, és a termékkínálatot a legjobb oldaláról mutatja meg. Ennek eléréséhez a bolti világításnak magas, legalább Ra 80-as CRI-értékkel kell rendelkeznie, hogy tökéletesen visszaadja a mesterséges fény színspektrumát.


Miért érdemes világítástervezést használni

Az üzletek világításához mindig ajánlott a hozzáértő világítástervezés. Ez figyelembe vesz minden technikai és helyspecifikus feltételt annak érdekében, hogy a vásárlókat elidőzésre hívja, és kiemelje az árukat. A világítástervezők azt is tudják, hogyan lehet a legmodernebb világítástechnikát tökéletesen integrálni az üzlet környezetébe. Ilyen például a nagy teljesítményű, alacsony karbantartási igényű LED-es bolti világítás vagy a HCL-érzékelők, amelyek automatikusan a napszakhoz igazítják a fényerőt és a színhőmérsékletet, és így támogatják az emberek természetes bioritmusát.

Mit kell figyelembe venni a vállalkozás tervezésénél?

Hängeleuchte schwarz
Alapvető világítás

Az alapvilágítás, amely az egész üzlettérben egyenletes fényerőt biztosít, a következőket foglalja magában

 • mennyezeti lámpák

 • süllyesztett spotlámpák

 • függesztett lámpatestek

Einbauspots
Akcentusvilágítás

Az akcentusvilágítást bizonyos termékkörök vagy egyes áruk pontos megvilágítására használják, például a kolbász- és sajtpult vagy az aktuális bestsellerek bemutatóhelye egy könyvesboltban.

A bolti világítás ezen aspektusa a látogató érzékelését irányítja. Ide tartozik

 • Lefelé világító lámpák

 • reflektorok

 • spotok

Schaufensterbeleuchtung Strahler
Kirakatvilágítás

A kirakat általában az első pont, ahol a vásárlóval kapcsolatba kerül, és a fény és az árnyék dinamikus játékán keresztül jelzésértékű. Az üzlet világítása itt is játszhat a fényszínekkel:

A hideg fényszínek >4 000 Kelvin frissességet és dinamizmust sugároznak, míg a meleg fényszínek 3000 Kelvinig otthonos hatást keltenek és megadják az alaphangot.

z. a legfeljebb 3000 Kelvinig terjedő meleg fényszínek hangulatos hatást keltenek és megalapozzák a hangulatot például egy cukrászdában a sütemények és torták számára.

Schienensystem silber

Világítás sínrendszerekkel

A sínrendszerek rugalmasságot biztosítanak, mivel a lámpatestek bárhol elhelyezhetők a sínen. A sínrendszereknél általánosságban megkülönböztetünk kisfeszültségű és nagyfeszültségű rendszereket. A nagyfeszültségű szektorban további megkülönböztetést tesznek az egyáramú és a többáramú, pl. 3 fázisú sínek között.

Az egy- és többfázisú pályák közötti különbség az, hogy az egyfázisú rendszerben a lámpák csak együttesen kapcsolhatók be vagy ki, illetve tompíthatók. Ez a rendszer inkább a végfelhasználóhoz igazodik. Ugyanattól a gyártótól származó spotok, reflektorok és sínpárok használatosak.

A 3 fázisú rendszerek előnye, hogy több reflektor különbözőképpen kapcsolható, és így különböző forgatókönyvek hozhatók létre. Itt gyártónkénti kompatibilitás is megvalósulhat, például az Arcchio sínrendszereivel.

Fedezze fel a vasúti rendszereket most

Műszaki szempontok

CRI/színvisszaadás

 • A színvisszaadást Ra-ban adják meg, majd a színvisszaadás százalékos aránya százalékos színvisszaadás a természetes napfényhez képest. 100 százalékos színhűséget jelenleg csak a halogénlámpák érnek el, de a jó minőségű LED-es bolti világítás fénye már Ra 80-tól nagyon természetesnek tűnik.

 • A Ra 80 alatti értékeket nem szabad az üzletek világításában alkalmazni, hogy elkerülhető legyen az árucikkek nem tetszetős, hamis színeinek megjelenése, ami különösen fontos például a divatiparban, hogy elkerülhető legyen a vásárlók csalódása.

Világos szín

 • A fény minőségének másik fontos tényezője a színhőmérséklet vagy a fény színe. Ez befolyásolja az áruk és mindenekelőtt az élelmiszerek érzékelését. Ebben az esetben nem minden fehér szín egyforma.

 • A színhőmérséklet hatására a fény vagy kékes, tehát hűvös, vagy vöröses, tehát melegebbnek tűnik.

 • Különösen a szupermarketekben a világos színeket kifejezetten a különböző élelmiszerekhez választják ki, például a meleg fehéret az ízletes húsokhoz és a ropogós zsemléhez. A szem is eszik!

Lebensmittelregale

Ajánlásaink

Jogi követelmények

Az üzletek világítására vonatkozó jogszabályi előírásokat be kell tartani. Például az üzletben az alapfényerősségnek legalább 300 luxot, a pénztárnál pedig 500 luxot is el kell érnie. A vásárlók kényelme érdekében bizonyos területek természetesen meghaladhatják a jogszabályi előírásokat, például könyvesboltokban, hogy a vásárlók könnyebben böngészhessenek az irodalomban.

A jó fényhez szakmai tanácsadásra van szükség

Fenntarthatóság

A LED-es üzletek világításánál a hangsúly az ökológiai és gazdasági fenntarthatóságon van:

 • Nagy energiamegtakarítás az alacsony teljesítménynek köszönhetően

 • egyidejűleg nagy fényerő a jobb 100 lm/W fényhasznosításnak köszönhetően

 • Nagyon jó színvisszaadás, legalább Ra 80 és Ra 90 között

 • A rendelkezésre álló fényszínek széles választéka

 • hosszú élettartam 50.000 üzemórától

 • nincs az áru minőségét befolyásoló IR- és UV-sugárzás

A Lampenwelt világítástervezése támogatja a vállalatokat az energiahatékonyabbá és fenntarthatóbbá válás felé vezető úton az éghajlatbarát világítás alkalmazásával. A befektetés több szempontból is megtérül a vállalatok számára: állami programok is támogatják a hatékony beltéri és kültéri világítást, akár 50 %-os támogatással.

Néhány referenciaprojekt

Spotbeleuchtung Sonnen Apotheke
Beleuchtung Autohaus
Kapcsolat űrlap

A kapcsolatfelvételi űrlapunk használatából eredő adatfeldolgozásra Adatvédelmi szabályzat vonatkozik.