Irodai jelenet függőlámpákkal

Világítástervezés az irodában

A legtöbb munkavállaló körülbelül 8 órát tölt az irodában, ezért a jó megvilágítás elengedhetetlen a kényelmes munkahelyi légkör megteremtéséhez. A rossz megvilágítás egészségkárosodáshoz és boldogtalan, terméketlen munkavállalókhoz vezethet.

A Feny24.hu világítástervezői több mint 20 éve adnak tanácsot az ügyfeleknek az ideális irodai világítással kapcsolatban, figyelembe véve az összes egyéni igényt, körülményt és kívánságot.

Modern irodai világítási prioritások

Emberközpontú világítás

Az irodai lámpák koncentrációfokozó fényt használnak, amelynek magas kék tartalma ellensúlyozza a fáradtságot és segíti az alvást. A legmodernebb HCL világítási rendszerek a napfény természetes változását is szimulálják a fényszínnel, ami viszont fokozza a termelékenységet és az egészséget.

Human Centric Lighting
Alkalmazottak az irodában

Feladattal kapcsolatos

Minden iroda egyedi, az egyes területek és helyszínek eltérő megvilágítási igényeket támasztanak. A világításnak tehát ezt figyelembe kell vennie, hogy optimalizálja a mindennapi irodai életet. Például az íróasztalnál más fényerősségű és melegségű fényre van szükség, mint a recepción vagy a tárgyalóban.

Energia- és költséghatékonyság

A jövedelmezőség minden vállalat számára alapvető fontosságú, ezért sok vállalat áttér a LED izzókra. Telepíthet jelenlét- és szürkületérzékelőket, hogy a lámpák csak akkor legyenek bekapcsolva, amikor szükséges.

Állólámpa érzékelővel

Fények az irodába

Fényminőség az irodában

A világítás tervezésekor szakértőink figyelembe veszik az iroda elrendezését és a körülményeket, hogy meghatározzák az optimális irodai világítást.

Ami a szoba jellegét illeti, úgy véljük:

 • A nappali fény előfordulása

 • Fényszórás a falakon, mennyezeteken és padlókon

 • Mennyezetmagasság, fülkék és falszínek

 • Fényt igénylő tér

 • A fény és az árnyék mozgása a térben

 • A fény, a színek és az anyagok hatása a légkörre

 • Nemzeti tényezők, mivel a fény kulturális kérdés is.

Spotlight világítás irodai folyosó
Mennyezeti spotlámpa szürke 2-fényű

Ami a lámpák kiválasztását illeti, a következőket foglaljuk magunkba:

 • Világítási szint és fénysűrűség-eloszlás

 • Közvetlen vakítás korlátozása

 • A képernyőkön és más munkaeszközökön visszaverődő tükröződés korlátozása

 • Háromdimenziós láthatóság megfelelő árnyékolással

 • A zavaró árnyékok elkerülése

 • Fényszín és színvisszaadás villódzásmentesség

Biztos lehet benne, hogy az általunk kínált lámpák választéka minden igényét és követelményét kielégíti.

Munkavállaló-központú világítás

Tervezési megközelítésünk a kutatási tanulmányból származik „Perceived lighting quality in the office” a Zumtobel és a Fraunhofer Intézet által készített tanulmány, amely megmutatja, mi a fontos a munkavállalók számára a mindennapi irodai életben.

Ez lehetővé teszi világítástechnikai tervezőink számára, hogy pontosan azt adják, amit Ön szeretne.

Irodai állólámpák szürke
Fényesebb a normálisnál

Az ajánlott megvilágítási szint 500 lux körül van. A tanulmány azonban azt mutatja, hogy a dolgozók a 800 luxos vagy annál magasabb megvilágítási szinteket részesítik előnyben.

Irodai mennyezeti lámpák
Mesterséges fény - még nyáron is

A tanulmány szerint a mesterséges fényt több mint hat órán keresztül használják, nemcsak a téli napokon, hanem nyáron is.

Dimmelhető fény
Állítható világítás

Az egyedileg dimmelhető és színváltoztatható mesterséges fény növeli a jó közérzetet és elősegíti a termelékenységet és a kreativitást.

Indirekt fényű állólámpa szürke
Közvetlen/közvetlen fény

A közvetlen/indirekt fény a csökkentett fényerő-kontrasztok révén tehermentesíti a szemet, és a legjobb fényviszonyokat biztosítja, így az irodát kellemes hellyé teszi.

Irodai típusok

Világítástervezőink a helyiségek egyedi igényeihez igazítják a világítástervezést, és segítenek abban, hogy irodája kényelmes, boldog és produktív munkahely legyen.

Függőfény egyetlen iroda
Egyedi irodák
 • Alapterület 10 és 50 m² között

 • 1-2 fő

 • A nappali fény nagy aránya

Az egyes irodákban a világítást az ablakkal párhuzamosan javasoljuk elhelyezni, a legjobb megoldás a függő- vagy függőlámpa.

Medál lámpák fehér csoportos iroda
Csoport irodák
 • Alapterület 50-300 m²

 • Legfeljebb 25 fő részére

 • Csak természetes módon kitett

  az ablakhoz közeli zónákban

Az íróasztalok sorát hordozható világítási rendszerekkel, például állólámpákkal kell megvilágítani. Ezeket ki kell egészíteni alapvető mennyezeti lámpákkal, például LED-panelekkel vagy függő lámpákkal.

Függő lámpatestek fehér nyitott irodában
Nyitott terű irodák
 • 400 és 1 200 m² közötti alapterület

 • 100 főig

 • Állandó mesterséges világítás szükséges

A mennyezeti lámpák, például LED-panelek vagy rácsos lámpák mellett a nagytermi irodákban az egyes munkaállomásokon asztali lámpáknak is helyet kell kapniuk.

Munkahelyi világítási útmutató

Útmutató a munkahelyi biztonságról, egészségvédelemről és jólétről szóló 2007. évi szabályzat (általános alkalmazás) 8. szabálya: Természetes és mesterséges világítás című szakasza szerint

(a) a munkahelyek, amennyire lehetséges, elegendő természetes fényt kapnak, és a munkáltató munkavállalói biztonságának és egészségének védelméhez megfelelő mesterséges megvilágítással vannak ellátva,

(b) a munkaállomásokat tartalmazó helyiségekben és a folyosókon a világítóberendezéseket úgy helyezik el, hogy a munkáltató munkavállalóit a felszerelt világítás típusa ne fenyegesse balesetveszély, és

(c) az olyan munkahelyeket, ahol a munkáltató munkavállalói a mesterséges világítás meghibásodása esetén különösen ki vannak téve a kockázatoknak, megfelelő intenzitású vészvilágítással lássák el.

Övezeti besorolás és további területek

Nem csak az irodának kell megfelelően megvilágítottnak lennie, ahol Ön dolgozik. Az Ön telephelyének minden területét is vonzóan és megfelelően kell megvilágítani. Világítástervezőink méretüktől függetlenül az Ön világítási projektjének szentelik magukat. Átfogó zónázási koncepciót is alkalmazunk annak meghatározására, hogy a munkahelyen kívül mely területekhez tartoznak speciális világítási követelmények.

Mennyezeti lámpák fogadótér

Bejárati terület

A bejárati területek világításának jó első benyomást kell keltenie, hívogatónak kell lennie, és nem szabad vakító fénnyel elvakítania a látogatókat és az alkalmazottakat.

Folyosók

A funkcionális világítás optimális látási feltételeket biztosít a folyosókon. Célzott akcentusvilágítással kiemelheti a tárgyakat, hogy vizuálisan kellemes fénypontot adjon.

Mennyezeti lámpák folyosó
Mennyezeti világítás tárgyalóterem

Konferenciatermek

Akár képzésre, akár megbeszélésekre használják, a konferenciatermeknek rugalmas megvilágításra van szükségük. Ezekben a helyiségekben kötelező a fényerőszabályzó, mivel ezekben a helyiségekben gyakran használják a kivetítőket.

Cafeteria/Konyha

A munkaterülettel ellentétben a kávézó vagy a konyha területére meleg fehér, kényelmes világítás ajánlott. Ebben a fényben az ételek is vonzóbbnak tűnnek.

Függesztett lámpák kávézó

Tökéletes fénytervezés

Hozza ki a legtöbbet a nappali fényből

Az intelligens napvédő eszközök, mint például a redőnyök és a redőnyök szabályozzák a napfény beesését, így csökkentik a hőfelhalmozódást és elkerülhető a vakítás. Ugyanakkor a napfény továbbra is bejut a helyiségbe anélkül, hogy kellemetlenséget okozna.

Megtakarítás az üzemeltetési költségeken

A világítás a jelenlét függvényében, intelligens jelenlétérzékelők segítségével kapcsol be. Ugyanakkor a szürkületérzékelők képesek meghatározni a nappali fény előfordulását. Így a fényt tompítják vagy kikapcsolják, amikor a helyiségeket nem használják.

Könnyű karbantartás

A világítás működőképességét folyamatosan ellenőrzik az egész épületre kiterjedő BUS-rendszer segítségével. Meghibásodás esetén azonnal intézkedni lehet. Vészhelyzet esetén célszerű biztonsági világítást beépíteni.

A mesterséges és természetes megvilágítás aránya az irodában

Bildquelle: dguv

Kapcsolat űrlap

A kapcsolatfelvételi űrlapunk használatából eredő adatfeldolgozásra Adatvédelmi szabályzat vonatkozik.